Sacred Space

(översatt från www.munay-ki.org)

 

Att öppna ett Heligt Rum

Schamaner börjar alltid healing ceremonier med att öppna ett heligt rum, Sacred Space. I detta rum lämnar vi bakom oss det som upptar vår tid i vardagen, en värld som är fylld av möten och schemalagd aktivitet, för att förbereda oss för att möta Gudomligheten.
Sacred Space tillåter oss att kliva in i vår tysta inre värld där helandet kan ske.

Inom Sacred Space blir våra bördor lättare och vi kan beröras av Andens hand. Efter vårt helande arbete måste Sacred Space stängas genom att återigen åkalla de fyra riktningarna, jorden och himlen.

Sacred Space är en healing sfär som är ren, helig och säker. Jag[1] föreställer mig det som en skimrande kupol ovanför mig där jag utför mitt healing arbete.Alla inom denna sfär är skyddade. Sacred Space skapar en miljö där vi kan sänka vårt försvar och utforska vår mjuka, känsliga mage. Sacred Space ger oss också tillgång till de helande ljusvarelserna -medicinmännen och medicinkvinnorna som assisterar oss från andevärlden.

Du kan skapa Sacred Space och åkalla naturens healingkraft var som helst i världen. Du kan använda den tills din egen visar sig för dig.

Schamanens överenskommelse med Spirit är att när hon kallar, svarar Spirit. Kraftfulla medicinfolk från Andevärlden kommer i form av ljusvarelser och hjälper oss i vårt healing arbete.

Du kan använda en kvist salvia eller lite vatten med örter i om du vill. Schamaner över hela Amerika förstärker sina böner genom att fläkta salvia eller andra rökelser, med en fjäder i den riktning dom åkallar, eller håller upp handen och hälsar varje huvudsaklig riktning.
Du behöver orientera dig om var riktningarna är, idealiskt är en kompass, men en ungefärlig uppskattning baserad på din kunskap utifrån landskapet går också bra.

Börja med att vända dig mot Söder. Vifta röken eller blås doftvatten åt söder. Håll sedan upp din hand, handflatan vänd utåt. Recitera den första versen och kalla på ormen. Vänd dig mot varje riktning i tur och ordning och upprepa processen. Berör jorden och titta upp mot himlen när du riktar dina böner dit.

Du stänger Sacred Space genom att tacka ormen, jaguaren, kolibrin och örnen. Släpp energin fri och låt de återvända till de fyra hörnen av jorden För att koppla dig med energin från en av riktningarna stänger du inte ner den riktningen, istället kallar du på arketypen att bli ett med dig och följa dig på din väg (jag[1] gör det genom att vända mig mot t.ex. öster och istället för att stänga den riktningen blåser jag in den arketypen i min klients kronchakra. Jag föreställer att örnens ande går in i dem och informerar deras liv). Tacka sedan Moder Jord och Fader Himmel.

 


Bön för att öppna ett Heligt Rum

Åkallan
Vänd dig mot riktningen och gör respektive åkallan, se ovan

Söder
Till vindarna i Söder, store Orm,
ringla ditt ljus runt omkring oss,
lär oss att lämna det förflutna såsom du ömsar ditt skinn,
lär oss att gå mjukt på jorden,
visa oss skönhetens väg.

Väst
Till vindarna i Väst, Moder Jaguar,
beskydda vårt medicin rum,
lär oss den fridfulla vägen, att leva rättfärdigt,
visa oss vägen bortom döden.

Norr
Till vindarna i Norr, Kolibri,
mormödrar och farmödrar, farfäder och morfäder, de Uråldriga
kom och värm era händer vid våra eldar,
viska till oss i vinden,
vi ärar er som varit före oss och er som kommer efter oss,
våra barns barnbarn.

Öst
Till vindarna i Öst, stora Örn, Kondor,
kom till oss från platsen där solen går upp,
håll oss under din vinge,
visa oss bergen vi bara vågar drömma om,
lär oss att flyga vinge vid vinge med den Stora Anden

Moder Jord
Vi har samlats för helandet av alla dina barn,
stenvarelserna, växtvarelserna, de fyrbenta, de tvåbenta, krypen,
de med fenor, de med päls och de med vingar,
alla våra relationer.

Fader Sol
Fader Sol, mormor Måne, Stjärnnationerna,
Store Ande, du som är känd vid tusen namn,
du som är den som inte kan namnges,
tack för att du för oss samman,
och låter oss sjunga Livets Sång.


[1] Alberto Villolldo (övs.anm.)